Kiedy byłam dzieckiem bardzo uwielbiałam jeździć na wieś do moich dziadków a szczególnie latem. pomagałam wtedy zbierać owoce warzywa i pomagać w przygotowaniu i zamykaniu ich w słoikach. To chyba moja najlepsza pamiątka z dzieciństwa. Wtedy produkty nie były tak łatwo dostępne w sklepach. Teraz żyjemy w innych czasach i wszystkie przetwory, dżemy, ogórki itp są łatwo dostępne w sklepach a my bezmyślnie je kupujemy zapominając o ekologi i wyrzucając ich opakowania. Choć możemy dać im drugie życie.

Szklane naczynia do wekowania

szklany słoiczekJak możemy to zrobić to bardzo proste. Większość produktów, które kupujemy są pakowane w szklany słoiczek. Może zamiast go wyrzucać lepiej użyć go do czegoś? Można go wykorzystać na przykład do zrobienia ozdoby, przechowywania przypraw ale również do zawekowania własnoręcznie przygotowanych produktów. Kto by nie chciał wrócić do czasów dzieciństwa? Ja osobiście przestałam kupować gotowe produkty w sklepach. Ponieważ nie miałam słoików postanowiłam wybrać się do sklepu i kupić specjalne szklane słoiczki. Byłam bardzo zdziwiona, że wybór w szklanych słoikach jest tak różnorodny. Były mniejsze, większe w różnych kształtach i kolorach a nawet z różną metodą zamykania. Kiedy znalazłam kilka rodzai odpowiednich do tego co miałam w planach przygotować, zaczęłam szukać różnych przepisów na konfitury i innego rodzaju przetwory. tak zaczęła się moja przygoda z wekowaniem warzyw i owoców. po kilku próbach udało mi się wybrać najlepsze przepisy i staram się je powtarzać. Mi i mojej rodzinie bardzo smakują nasze domowe przetwory. Nawet moja mam chciała ode mnie kilka przepisów. Własne przetwory to źródło wielu witamin i nawet kiedy zimą wiele warzyw i owoców jest ciężko dostępna mogę sięgnąć na przykład po doskonały przecier pomidorowy do sosu lub dżem do naleśników. Bardzo mi się spodobało tworzenie przetworów w domu, wydaje się, że jest to pracochłonne ale nic z tych rzeczy. W szklanych słoikach fajne jest to, że można ich używać wielokrotnie po odpowiednim wyczyszczeniu, dzięki czemu dbamy lepiej o środowisko nie produkując dużej ilości odpadów, tak jakbyśmy kupowali przetwory w sklepach.

Myślę, że to naprawdę super sprawa jeśli zacznie się samemu przygotowywać przetwory w domu. Dzięki temu mamy pewność, że produkt, który spożywamy nie ma konserwantów, barwników a przede wszystkim jest w 100% zdrowy dla nas i naszej rodziny. Najlepsze dla mnie w tym wszystkim jest to, że w tak prosty sposób powróciły wiejskie wspomnienia z dzieciństwa, które spędzałam na działce z dziadkami.