Od kilku lat w Polsce zrobiło się głośno na temat oleju kokosowego. Jedni uważają, że jest bardzo zdrowy i można go spożywać w codziennej diecie, a inni wręcz przeciwnie, uważają, że jest szkodliwy dla naszego zdrowia i przyczynia się do pewnych chorób. Opinie negatywne głównie wynikają z nieprzeprowadzonych dokładnych badań naukowych, które jednoznacznie by wykazały wpływ poszczególnych składników na nasze zdrowie.

Czym się różni rafinowany od nierafinowanego oleju?

nierafinowany olej kokosowy bioKiedyś był on postrzegany przez Polaków jako egzotyczny olej, który jest fanaberią bogatych ludzi. Obecnie stał się on bardzo popularnym olejem, który jest powszechnie stosowany w kuchni, ale też kosmetyce. Olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu kokosa, poprzez jego tłoczenie. Istnieją dwa rodzaje oleju kokosowego, rafinowany i nierafinowany, Pierwszy rodzaj pozyskuje się przy użyciu wysokiej temperatury i środków chemicznych, a to znacząco wpływa na wartości odżywcze oleju i zawarte w nim witaminy. Drugi rodzaj jest tłoczony na zimno i nie jest poddawany filtracji, ani żadnym procesom chemicznym, dzięki czemu zachowuje swój naturalny zapach i smak. Nierafinowany olej kokosowy bio posiada intensywny aromat i smak kokosa, przez co nadaje potrawom niesamowity smak. Ze względu na dużą zawartość cennych składników odżywczych nie nadaje się do stosowania w wysokich temperaturach, a więc nie możemy na nim smażyć, ani piec mięs z jego dodatkiem. Ale za to doskonale się nadaje do spożywania na surowo jako dodatek do sałatek, smoothie, czy można go stosować jako smarowidło do chleba. Jest on bogaty w żelazo, cynk, wapń oraz witaminy A i K. Nierafinowany olej bio możemy stosować także do pielęgnacji ciała i włosów. Doskonale nawilża i regeneruje, więc możemy go stosować zamiast balsamu, albo jako kurację nawilżającą na włosy. Możemy go użyć do wykonania domowych maseczek, bo świetnie pielęgnuje normalną, suchą i odwodnioną cerę. Ponadto produkty bio są wytwarzane z produktów rosnących an ekologicznych terenach, a do ich uprawy nie używa się środków chemicznych.

Ważnym czynnikiem wyróżniającym olej kokosowy nierafinowany od poddawanego procesowi rafinacji, jest jego cena. Olej nierafinowany jest znacznie droższy od rafinowanego, więc po samej cenie poznamy ten, który jest lepszy jakościowo. Oczywiście tańszy olej może być wykorzystywany do smażenia, po posiada wysoki punkt dymienia, ale zdecydowanie lepiej go zastąpić bardziej wartościowym olejem rzepakowym, który jest tańszy. Oryginalny olej kokosowy kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Kategorie: Dieta