Aby wyżywić rosnącą populację, gospodarstwa na całym świecie nadal przechodzą na skoncentrowane operacje na dużą skalę w małych gospodarstwach, przy czym hodowle kurcząt nie są wyjątkiem. Jednak przy skoncentrowanych operacjach rolniczych i zwiększonej produkcji wyzwanie stanowi: co zrobić z całym tym nawozem pochodzenia kurzego? Tradycyjnie większość produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wykorzystywano na ziemi ze względu na ich naturalne składniki odżywcze i materię organiczną.

Pochodzenie i zastosowanie obornika kurzego

obornik granulowany kurzyChoć działało to od pokoleń, zmieniający się krajobraz branży produkcji zwierzęcej zmusza do szukania alternatyw. Jak wiemy, wody są znacznie zanieczyszczone, a to wszystko przez obornik pochodzenia rolniczego, więc przemysł produkcji zwierzęcej potrzebuje rozwiązań w radzeniu sobie z większymi ilościami obornika. Doprowadziło to do poszukiwania ekonomicznego rozwiązania tego wyzwania, czyli granulację. Obornik kurzy stanowiący problem ekologiczny nadal jest cennym składnikiem w produkcji roślinnej. Rolnicy od pokoleń stosują obornik, aby dodawać do gleby składniki odżywcze i materię organiczną, które są kluczowymi składnikami produkcji plonów o wysokiej wydajności i pożywnych. Poszukujący sposobów, aby rozwiązać ten problem wymyślili metodę polegającą na przepychaniu materiał przez matrycę w celu wytworzenia produktu granulowanego. Współczesny obornik granulowany kurzy jest skoncentrowanym nawozem, który daje więcej użytecznego produktu, a także ułatwia aplikację. Można go przechowywać do późniejszego wykorzystania. Granulowanie nawozu drobiowego jest nie tylko korzyścią dla rolników. Jest też kluczowym narzędziem w zarządzaniu składnikami odżywczymi i zapobieganiu odpływowi. Zastosowanie granulowanego produktu w stosunku do surowego obornika znacznie ułatwia wykonywanie prace rolne za pomocą maszyn, o czym świadczy rosnąca dziedzina rolnictwa precyzyjnego. Ta technologia jest częściowo możliwa ze względu na dokładną tolerancję aplikacji zapewnianą przez granulowany produkt.

Granulowany produkt jest ekologiczny, ponieważ zmniejsza możliwość spływu, gdyż nie dodaje dodatkowej wilgoci do gleby, w przeciwieństwie do surowego obornika. Tutaj też koszty transportu są znacznie zmniejszone, co stwarza możliwości większego załadunku. Surowy obornik lub ściółka są zazwyczaj zbyt mokre lub zbrylone, aby mogły służyć jako jednolity surowiec, więc zanim będzie można je granulować, należy je wstępnie przygotować do przetworzenia na omawiany surowiec.