Z całą pewnością niezwykłą popularnością w obecnym czasie cieszy się kuchnia ajurwedyjska. Jest to całkowicie zrozumiałe, skoro dzięki niej można jeść smacznie, a przy tym też zdrowo. Można więc w łatwy sposób zadbać o poprawę swojego zdrowia. Oczywiście ważne jest stosowanie przepisów pochodzących z tej kuchni, ale najważniejsze jest kierowanie się kilkoma istotnymi zasadami, dzięki którym każdy posiłek będzie jeszcze zdrowszy. Postaram się przedstawić parę reguł.

O czym pamiętać przy kuchni ajurwedyjskiej?

przepisy kuchni ajurwedyjskiejTrzeba starać się jeść potrawy dopasowane do konstytucji ciała, czyli po prostu jego rodzaju. Według ajurwedy istnieją trzy typy ciała. W przypadku vaty trzeba dbać o regularne posiłki, a przy tym decydować się na potrawy o smaku słodkim, kwaśnym lub słonym. Z kolei unikać należy gorzkich oraz ostrych. Natomiast w przypadku pitty trzeba uważać, żeby nie przesadzać z ilością jedzenia. Odpowiednie smaki dla tej konstytucji to cierpki, słodki oraz gorzki, z kolei nie należy spożywać potraw smażonych, mięsnych czy ostrych. W przypadku kaphy idealne smaki to gorzki, cierpki oraz ostry. Jeśli chodzi o przepisy to warto zapoznać się choćby z owsianką. Kluczowe są tu przyprawy, dzięki którym jest ona w stanie rozgrzać człowieka, a co za tym idzie okazuje się idealna na zimowe dni. Należy zagotować rodzynki, płatki, sól oraz wodę. Gdy to się stanie, trzeba zmniejszyć ogień i dodać kardamon, cynamon oraz imbir, oczywiście wszystko w proszku. Przykrywa się garnek z tym daniem i gotuje się go, póki nie będzie gotowe, jest to zależne od rodzaju użytych płatków. Sam zazwyczaj używałem płatków owsianych. Jeśli chodzi o ilości konkretnych składników to warto przejrzeć różne przepisy na taką owsiankę, zależnie od autora te ilości mogą się różnić. Wpływa to na ostateczny smak, mimo wszystko każdy powinien znaleźć owsiankę dla siebie. Przepisy kuchni ajurwedyjskiej są z pewnością nie tylko ciekawe, ale także przydatne. W czasie zimy można się skutecznie rozgrzać dzięki zastosowaniu takich potraw. Do tego układ pokarmowy z pewnością będzie sprawniej działał.

Zawsze trzeba starać się usprawniać swoją kuchnię dzięki poznawaniu nowych przepisów. Obecnie ma się dostęp do kuchni z całego świata, także warto z tego korzystać. Mimo wszystko można w ten sposób skutecznie tworzyć potrawy, które nie dość, że pysznie smakują to jednocześnie też zapewniają wspaniałe właściwości pod względem zdrowotnym. Będzie można szybko odczuć to wszystko. Trzeba tylko postarać się o stosowanie odpowiednich przepisów, biorąc pod uwagę swoją konstytucję ciała.