Tahini jest to pasta sezamowa, która już dawno znalazła zastosowanie w kuchni Dalekiego Wschodu. Coraz częściej sięgają po nią również mieszkańcy europejskich krajów ze względu na liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Składniki znajdujące się w tahini wpływają między innymi na prawidłowe działanie układu nerwowego, a także na regulację ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Warto więc poznać znacznie dokładniej właściwości pasty sezamowej, która może znaleźć zastosowanie również i w naszej kuchni.

Decydujemy się na zakup pasty tahini

pasta tahini cenaPasta sezamowa przygotowywana jest z ziaren sezamu, dzięki czemu ma piękny złoty kolor oraz sezamowo – orzechowy aromat. Jej konsystencja znacznie bardziej przypomina gęste sosy, niż pasty do smarowania. Jeżeli interesuje nas pasta tahini cena nie powinna być zbyt wygórowana. Najlepsze jakościowo pasty sezamowe nie zawierają w składzie nic poza zmielonymi nasionami sezamu. Jest to typowy składnik wykorzystywany w kuchni chińskiej, indyjskiej, w Izraelu, Iraku, Libanie, Syrii czy w Turcji i Grecji. Nic dziwnego, że jej pozytywne właściwości wykorzystywane są również w innych krajach. Pasta sezamowa składa się w około 60% z tłuszczów i w około 20% z białka. Dodatkowo olej sezamowy tworzą w większości nienasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast w składzie tahini znajdziemy również nieco węglowodanów oraz błonnik pokarmowy. Jest to dobre źródło aminokwasów, szczególnie metioniny, tryptofanu i fenyloalaniny. Dodatkowo poziom strawności białka z tahini jest bardzo wysoki i wynosi w granicach 83%. Pasta sezamowa może być ważnym elementem uzupełniającym dietę wegetarian w białka, jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, żelaza, manganu, cynku, wapnia oraz magnezu. Dostarcza substancję o właściwościach przeciwutleniających oraz wspierające walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie. Im ciemniejszy kolor mają ziarna sezamu, tym większa jest w nich zawartość antyoksydantów. Do innych właściwości zdrowotnych oraz składników o pozytywnym wpływie na organizm można zaliczyć ligniany oraz fitosterole, które mają działanie przeciwutleniające oraz obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo sezamina znajdująca się w paście sezamowej ma działanie korzystne w przypadku występowania choroby Alzheimera.

Podsumowując, pasta sezamowa posiada liczne właściwości, jakie znamy z ziaren sezamu. Jest ona bardzo zdrowa i sprawdzi się w przypadku różnych problemów zdrowotnych. Może ona wpływać pozytywnie na zdolności poznawcze oraz pamięć. Jednocześnie sezam, a co za tym idzie pasta sezamowa, działają pozytywnie na obniżenie ciśnienia krwi.

Kategorie: Dieta