Ciekawą pozycją wśród mieszanek przyprawowych jest czubryca zielona, która pochodzi z Bułgarii. Jest to przyprawa, którą polubić mogą osoby preferujące łagodniejsze smaki. W odróżnieniu od czubrycy czerwonej, zielony odpowiednik jest znacznie delikatniejszy w smaku oraz mniej pikantny. I choć przyprawa ta ma charakterystyczny południowoeuropejski smak oraz aromat, to coraz większa liczba osób mieszkających w innych krajach zaczyna ją wprowadzać do własnej diety. Co jeszcze warto wiedzieć na temat czubrycy zielonej?

Delikatniejsza czubryca zielona

oryginalna czubryca zielonaAromat czubrycy zielonej jest określany jako silniejszy niż ten, który ma czubryca czerwona. Głównym składnikiem w obu przypadkach jest cząber górski, który odpowiada za posiadane dobroczynne właściwości. Dobrym wyborem jest oryginalna czubryca zielona. Decydując się na zakup gotowej mieszanki w sklepie, warto sprawdzi czy w jej składzie znajduje się cząber górski i nie został on zastąpiony pospolicie występującym w Polsce cząbrem ogrodowym. Ta druga roślina nie ma tak dobroczynnych właściwości. Oprócz cząbru górskiego, w składzie czubrycy zielonej powinny znaleźć się takie przyprawy oraz dodatki, jak na przykład zielona papryka (odpowiadająca za kolor mieszanki), czosnek mielony, pieprz, natka pietruszki czy tymianek. Oprócz tego możemy znaleźć suszoną cebulę, sól, a także odrobinę cukru dla lepszego smaku. Dobroczynne właściwości zdrowotnej zielonej czubrycy są efektem wysokiej zawartości cząbru górskiego w składzie. W cząbrze górskim znajdziemy licznie występujące olejki eteryczne, które nadają przyprawie intensywnego aromatu, a także lekko korzennego posmaku. Jest to zioło o wielu cennych właściwościach, którego właściwości możemy znaleźć właśnie w zielonej czubrycy. Cząber górski, poza olejkami eterycznymi, w swoim składzie ma również kwasy, w tym karnozowy, oleanolowy, rozmarynowy czy betulinowy. Oprócz tego żywice, ślub, karotenoidy czy flawonoidy. Tak licznie występujące substancje sprawiają, że czubryca zielona doskonale wpływa na odporność, pomaga w przypadku problemów trawiennych czy wspomaga proces leczenia stanów zapalnych.

Występujący w czubrycy zielonej cząber górski wykazuje również właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, dodatkowo hamuje rozwój grzybów i bakterii, które mogą atakować organizm. Dodatkowo jest to przyprawa, która doskonale pasuje do potraw ciężkostrawnych i tłustych. Wynika to zarówno z zapewnienia ciekawego smaku czy aromatu, ale jednocześnie z działania wspomagającego w kontekście trawienia oraz zapobiegania występowaniu wzdęć, niestrawności, zgagi i innych tego typu dolegliwości trawiennych.

Kategorie: Dieta