Samodzielne szczelne pakowanie żywności jest bardzo ważne, aby przedłużyć jej przydatność do spożycia. Dlatego coraz więcej osób sięga po rozwiązania znane między innymi z firm cateringowych. Oznacza to, że wyposażają się w specjalne zgrzewarki i odpowiednie rodzaje pojemników, które pod wpływem temperatury można zamknąć odpornym typem folii. Ten sposób pozwala na umieszczanie w opakowaniach świeżych składników lub gotowych dań, a następnie umieszczanie ich w lodówce czy zamrażarce w zależności od tego, kiedy mają zostać spożyte.

Przechowywanie w pojemnikach zgrzewanych

pojemniki do zgrzewuOgraniczanie marnowania żywności jest bardzo istotne w kontekście świadomości ekologicznej konsumentów oraz jej producentów. Dlatego też coraz więcej osób sięga po możliwości, jakie dają nowoczesne techniki pakowania. Pojemniki do zgrzewu są jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań tego typu. Aby z nich korzystać, konieczne jest wyposażenie gospodarstwa domowego w niewielką maszynę służącą do dociskania folii i podgrzewania jej na krawędziach opakowania. Do środka pojemnika tego rodzaju włożyć można świeże warzywa, owoce, a także każdy inny składnik. Doskonale nadają się również do umieszczania wewnątrz gotowych dań. Po upewnieniu się, że zamknięcie jest szczelne i nie przepuszcza powietrza, wystarczy włożyć całość do domowej chłodziarki lub zamrażarki. W ten sposób przydatność do spożycia znacząco się zwiększa. W przypadku umieszczenia w lodówce okres ten wydłuża się nawet o tydzień, a w zamrażalniku jeszcze więcej. Sztywne pojemniki z tworzywa to nie jedyny sposób na korzystanie z technologii zgrzewu. Równie często spotkać się można ze specjalnymi woreczkami z bardzo grubej folii, do których wkłada się żywność, a następnie ich zakończenie wkłada pomiędzy rozgrzane elementy przenośnych zgrzewarek. możliwość odessania powietrza ze środka i regulowanie wielkości samego woreczka. Dzięki o wiele mniejszym rozmiarom opakowania takie zajmują jeszcze mniej miejsca wewnątrz lodówki czy domowej zamrażarki. Tak jak w poprzednim przykładzie do ich wnętrza składać można dowolne artykuły żywnościowe. 

Walka z marnowaniem żywności to dla wielu osób bardzo ważny cel w organizowaniu domowej spiżarni. Aby zapobiec szybkiemu psuciu się produktów czy gotowych dań coraz częściej stosowane są specjalne pojemniki i urządzenia do zgrzewania. Opakowania tego rodzaju tworzą bardzo szczelne środowisko, do którego nie dociera powietrze. Zależności od wybranego sposobu zajmują one także różną ilość miejsca w domowych urządzeniach chłodniczych. Przedłużają przy tym termin przydatności do spożycia żywności o długi czas.