Polacy słyną z częstego picia wódki i piwa. Pędzenie wódki również było naszym znakiem rozpoznawczym, piwo również pędzimy i sporo polskich browarów jest naprawdę na poziomie, ale jeżeli chodzi o pędzenie wina, to historia tego procesu sięga bardzo, bardzo daleko. Można by nawet rzec, że według wykopalisk archeologicznych Polacy pędzili wino już od IX wieku. 

Czy Polacy pędzili wino? 

polskie winaSzacuje się, ze od IX i X wieku, Polacy pędzili wino. Wszystko dokładniej zaczęło się od Małopolski, to dokładniej z tego miejsca pochodzą pozostałości najstarszej winnicy. Oczywiście w okolicach wawelu, bo na pędzenie wina moli sobie pozwolić zamożni ludzie, mieszkający w zamku. Również jednym z najstarszych miejsc, chce uprawiano winorośl jest bulla gnieźnieńska z XII wieku. Winorośl, a potem wino uprawiali głównie mnisi benedyktyńscy oraz cysterscy, głównie na potrzeby mszalne.  Dopiero koło wieku XIV mieszczanie zaczęli pędzić wino i uprawiać winorośl i tak cały czas uprawa rozwijała się, oczywiście do czasu, w XVI wieku pędzenie wina w Polsce zaczęło podupadać. Problem tkwił w tym, że nasz klimat jest bardziej chłodny niż ciepły i niestety uprawa winogron była łatwiejsza na terenie Włoch, Francji oraz Hiszpanii. Powstało kilka szczepów, cabernet, merlot, które oczywiście, ze względu na klimat i ciągłe ciepło miały lepszy smak i aromat. No i z biegiem czasu bardziej popularne stały się z południa, gdyż były smaczniejsze i tańsze. Najgorszy okres dla polskich winnic był podczas pierwszej i drugiej wojny światowej, w tedy większość winnic, zwłaszcza od strony Niemiec należało do nich, a na samym początku wojny zostały one rozkradzione. Po wojnie dopiero w województwie podkarpackim powstało kilka profesjonalnych winnic. Po roku 2000 szacuje się, że w Polsce mamy około 500 winnic, to nadal mało patrząc na Francję czy Włochy albo USA, ale polskie wina cały czas się sukcesywnie rozwijają i stają się coraz bardziej popularna w Europie i na świecie. istotne jest również to, aby winnica miała minimum 50 ha, żeby produkować już na skalę masową.

Wino czerwone, białe wytrawne i półwytrawne, to jedno z najzdrowszych win dla nas. Szacuje się, że powinniśmy wypić jedną lampkę wina dziennie, aby uniknąć zawału serca. Co ciekawe, najczęściej pijemy wina Francuskie, Włoskie i Amerykańskie. Coraz więcej jednak powstaje winnic na terenie Polski, bardzo istotne jest również to, że winnice które produkują wina na większą skalę, zaopatrują najbardziej wykwintne restauracje w Polsce, tak wiec z biegiem czasu warto się również przekonać do naszego Polskiego wina.