Będąc gościem restauracji delektujemy się wykwintnymi posiłkami i miło spędzamy czas na rozmowach z towarzyszami. Rzadko kto z nas zastanawia się ile pracy muszą wykonać osoby na zapleczy, abyśmy mieli miłe wspomnienia z pobytu w restauracjach. Zwłaszcza w dużych obiektach obsługujących jednocześnie znaczną liczbę gości kuchnia jest prawdziwym miejscem prowadzenia działań wojennych. Pracownicy krzątają się tam i z powrotem przygotowując posiłki, co w naszych oczach wydaje się chaosem, ale w rzeczywistości nim nie jest.

Automatyczne kotły warzelne z mieszadłem

automatyczny kocioł warzelny z mieszadłemAby ułatwić sobie pracę w takiej kuchni pracodawcy wyposażają je w najnowocześniejsze urządzenia, które oszczędzają czas i tak już przepracowanej załodze. Przykładem takiego urządzenia jest automatyczny kocioł warzelny z mieszadłem, czyli urządzenie do przygotowywania niektórych typów potraw. W restauracjach z reguły jest wykorzystywany do przygotowywania zup i mięs. Oszczędza on mnóstwo pracy osobom zaangażowanym w przyrządzanie takich posiłków, gdyż jego automatyka dba o większość procesów podczas ich przygotowywania. Na pewno większość z was wie jak gotować zupę lub mięso w garnku i co trzeba robić aby tych przysmaków nie przypalić. Kotły wyposażone dodatkowo w mieszadła nie tylko gotują, ale także mieszają potrawę co skutecznie neutralizuje ryzyko jej przypalenia. Cały kocioł jest przy tym w pełni zautomatyzowany. Jest zbudowany z reguły w oparciu o podwójne dno ogrzewane za pomocą mat grzewczych lub grzałek sterowanych termostatem elektronicznym. Dzięki temu temperatura jest równomiernie rozprowadzana wewnątrz kotła co zapobiega powstawaniu tak zwanych gorących punktów, w których najczęściej dochodzi do przypaleń. Grzałki sterowane są w sposób automatyczny przez układ, który pilnuje zadanej przez kucharza temperatury. Po przygotowaniu potrawy można urządzenie przełączyć w tryb podtrzymujący, który polega na takim obniżeniu temperatury wewnątrz kotła, aby potrawa zachowała swoje ciepło na długi czas. Nie wyłącza się także przy tym mieszadła, aby równomiernie ogrzać całą zupę lub mięso.

Kucharze bardzo chwalą sobie tego typu urządzenia, gdyż mogą dzięki temu oszczędzić na tyle dużo czasu, żeby przyrządzić inne potrawy. Zyskują na tym także klienci, którzy nie muszą długo czekać za swoim obiadem, gdyż kuchnia pracuje na wysokiej wydajności. Kotły warzelne wykonane są z reguły ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie ulegają korozji i nie zatruwają tym samym naszych posiłków dlatego nawet jednostki kontroli higieny polecają jego stosowanie.